•• Naklíčené semená ••
Naklíčené semená sú bohatým zdrojom minerálnych látok, vitamínov, enzýmov, stopových prvkov a rastlinných bielkovín v koncentrovanej forme. Už po dvoch hodinách klíčenia sa v semienku zvyšuje obsah vitamínov a balastných látok o 50 % až 2OO%. V praxi to znamená, že keď zjete lyžicu naklíčených semien napr. reďkovky, zaplavíte svoje telo množstvom prospešných zlúčenín, ktoré by ste inak museli získať zjedením približne 30 kusov dozretých reďkoviek. Klíčky majú teda liečivé a regeneračné účinky. Uplatňujú sa pri liečbe cukrovky, cievnych ochoreniach i poruchách metabolizmu.
Na klíčenie možno použiť rôzne semená. Medzi najpoužívanejšie sa zaraďuje šošovica (doba klíčenia 4 dni), fazuľa mungo (4 dni) a semienka reďkovky (2-4 dni). Veľmi obľúbený je aj cícer (3 dni), hrach (3-4 dni), ovos (2-3 dni), jačmeň (2-4 dni) a ľan (3 dni). Za delikatesu sa považujú tekvicové (3 dni), sezamové (2 dni) a slnečnicové (2 dni) semienka. Klíčiť možno i semená horčice (2-4 dni), kukurice (3-4 dni), lucerny (4-5 dní), pohánky (2-3 dni), pšenice (3-4 dni), ryže (4 dni), sóje (4-6 dní) či žeruchy (4-5 dní). Hlavným pravidlom je používať nepoškodené a chemicky neošetrené semienka.